Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Uspješno održana i 13. šibenska regata krstaša

Uspješno održana i 13. šibenska regata krstaša

 

 

U „zalivu malom tom“ plovile su danas brojne krstarice na opće oduševljenje mnogobrojnih Šibenčana koji su s rive promatrali tradicionalnu regatu u čast svetog Nikole.

Šibenska regata krstaša, usprkos promjenjljivim vremenskim prilikama koje su se kretale od bure do juga i kiše, uspješno se održala i 13. put. U organizaciji Jedriličarskog kluba Val, a uz financijsku i organizatorsku pomoć Grada Šibenika, regata je i ove godine privukla mnogobrojne jedriličare i veliki broj gledatelja.

Po mnogo čemu jedinstvena regata predstavlja Šibenik u svoj njegovoj ljepoti. Dok s jedne strane jedrilice „regatavaju“ u posebnom ambijentu našeg zaljeva, u njihovoj pozadini stoji ponosna kulturna baština i građani koji u regati uživaju s rive, tvrđava i prozora svojih domova.

Dok su se natjecatelji borili s vjetrom i valovima, gledatelji su uživali u pratećem programu koji se, u okviru festivala „Valovi Šibenika“, događao na rivi i na Trgu Pavla Šubića. Tamo je postavljen prigodni sajam nautičke opreme, suvenira i besplatni rižot za sve koji su kuhali članovi Udruženja obrtnika Šibenik uz glazbenu pratnju s pozornice. Sam start regate označio je gradonačelnik dr. Ante Županović glasnim pucnjem iz topa s rive. Dio najsretnijih građana regatu je pratio s organiziranog broda koji je isplovio u zaljev, a na kojem je "domaćica" bila pročelnica Upravnog odjela za drzštvene djelatnosti Živana Podrug. 

Najviše oduševljenja kod najmlađih izazvao je Djed Mraz koji je proskijao morem, kao i Sveti Nikola koji ih je darivao slatkišima. Uz jutarnju budnicu Šibenske narodne glazbe, a pod budnim okom šibenske  Gradske straže i sve veselje Tovareće muzika, Šibenik je danas imao pravu feštu od mora.  

Ceremonija proglašenja pobjednika održala se u 18 sati u Bunarima. Gradonačelnik je čestitao svim sudionicima i najvećem pobjedniku, Jedriličarskom klubu Val na uspješnoj organizaciji. U različitim kategorijama pobjednika je bilo mnogo, a u ukupnom poretku pobijedila je posada broda X – cite iz YC Kornati  - Murter. Prvi put je dodijeljena plaketa „Valovi Šibenika“ za traganje i spašavanje na moru, a  zaslužila ju je posada motornog broda „Šibenka“ za spašavanje dviju jedrilica kod otoka Jabuke i 15 članova posada 2005. godine.

U nedjelju je na rasporedu regata „Kup Jadranske banke“.  

  Objavljeno: 01.12.2012, 19:22h