Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Usvojen Proračun Grada Šibenika za 2014. godinu

Usvojen Proračun Grada Šibenika za 2014. godinu

 

 

Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika donesen je Proračun Grada Šibenika za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu te prijedlog odluke o izvršavanju proračuna Grada Šibenika za narednu godinu. Ukupni rashodi i izdaci iz Prijedloga Proračuna Grada Šibenika za 2014. godinu iznose 198,5 milijuna kuna.



Uoči rasprave o prijedlogu Proračuna gradonačelnik dr. Željko Burić je kazao: „Nema ništa spektakularnog u našem prijedlogu Proračuna, jer je on zapravo održava opće stanje i date okolnosti u kojima živimo i radimo. Ipak, uspjeli smo izvršiti naše obećanje i proračunom dotaći svaki dio grada jer nam je uistinu svaki dio grada jednako važan. Potvrdili smo i kontinuitet projekata koje smo zatekli i nećemo zatvarati gradilišta jer je druga politička opcija na vlasti; to su sve naši šibenski projekti i mi  smo na njima čak intenzivirali radove.“

U strukturi prihoda vidljivo je da su planirani prihodi uglavnom u okvirima ostvarenih u protekloj godini. Prema gospodarskoj situaciji nije moguće očekivati neki veći porast prihoda, ali će se pojačati aktivnost za njihovu veću naplativost, kako je pojasnila pročelnica za financije grada Šibenika Senka Ramljak: „Već smo uveli nove financijske mehanizme naplate potraživanja koji su brži, efikasniji i već su dali rezultate, no pravi učinak u tom smislu očekujemo u 2014.g.“. Nešto veći porast prihoda očekuje se od pomoći od inozemstva, za projekte koji su predviđeni u proračunu da se financiraju iz navedenih sredstava te prihodi od najma i zakupnina. Također se očekuje bolje punjenje proračuna iz komunalnog doprinosa, što ovisi o investicijskoj situaciji slijedeće godine i naknade za telekomunikacijske vodove.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Šibenika te su planirana i sredstva za tu namjenu u ukupnom iznosu od  20.280.000,00 kuna. Sredstva se povlače iz komunalne naknade, boravišne pristojbe i naknade za uporabu javnih cesta, a program će se realizirati putem obavljanja poslova trgovačkih društava iz područja održavanja komunalne infrastrukture ili putem ugovora o povjeravanju komunalnih poslova.

Gradsko vijeće također je prihvatilo i prijedlog programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i informiranju Grada Šibenika, prijedlog programa javnih potreba u sportu Grada Šibenika te prijedlog programa zdravstvene zaštite i pomoći socijalno ugroženim, nemoćnim i drugim osobama za 2014. godinu.

Također je usvojen i prijedlog programa korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području grada Šibenika, kao i prijedlog urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Podi II Izmjene i dopune.  Što se tiče korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, propisana je u skladu sa zakonom raspodjela i način korištenja sredstava od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru te obveza predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave da donese program prema kojem će se ostvarena sredstva naknade namjenski koristiti. U 2014. godini planira se riješiti oko 3.000 zahtjeva, što bi moglo donijeti oko 3 milijuna kuna prihoda. U smislu navedenog, sastavljen je prijedlog Programa korištenja sredstva naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području Grada Šibenika.

Gradsko vijeće među ostalim prihvatilo je i prijedlog odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih poslova komunalne djelatnosti održavanja javne rasvjete na području Grada Šibenika na temelju ugovora te prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o  autotaksi prijevozu osoba. Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju i imenovanju Zapovjedništva civilne zaštite Grada Šibenika. Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu izgradnje komunalne infrastrukture  - fekalne kanalizacije područja gornje zone naselja Podsolarsko  također je prihvaćena.

Zaključno, prihvaćene su i ostale točke dnevnog reda i to prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i kriterijima stipendiranja studenata Grada Šibenika, prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Muzeja Grada Šibenika te prijedlog rješenja o razrješenju  i imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Šibenik.

  Objavljeno: 23.12.2013, 14:38h