Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Uz tjelovježbu, ples, druženje i edukaciju obilježen Europski tjedan kretanja u Šibeniku

Uz tjelovježbu, ples, druženje i edukaciju obilježen Europski tjedan kretanja u Šibeniku

 

 

Više od stotinu djece, učenika osnovnih škola Jurja Šižgorića, Jurja Dalmatinca i Fausta Vrančića, te korisnika Centra za pomoć i njegu Grada Šibenika oživjelo je danas, pod vodstvom instruktorice Mirande Trklje, prostor starog pazara u gradskoj jezgri. Kroz ples, igru, zabavu i vježbu na otvorenom, učili su o tome koliko su tjelovježba, kretanje i čist zrak važni za zdravlje svakog od nas. Osim druženja i zabave uz tjelovježbu, mališani su se družili i s djelatnicima prometne policije koji su ih podučavali prometnim pravilima i kulturi ponašanja u prometu.

Patronažna služba Doma zdravlja besplatno je svim zainteresiranim prolaznicima mjerila težinu, tlak i šećer u krvi, u čemu im se pridružio i gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić, koji je tom prigodom izjavio: „Tema značaja fizičkog kretanja i negativnih učinaka pretjeranog korištenja automobila na zdravlje ljudi nedovoljno je zastupljena u našoj javnosti. Hodanje i vožnja biciklom izuzetno su važni u ovo vrijeme kada odrasli ljudi, ali i djeca, sve više vremena provode sjedeći u automobilima, učionicama, uredima, pred računalom ili televizorom. Osim na zdravlje, pretjerano korištenje automobila loše utječe i na kvalitetu života u gradu. Stvaraju se gužve, zagađuje zrak i drastično povećavaju troškovi života. Hodanjem, vožnjom bicikla i korištenjem usluga javnog prijevoza svaki pojedinac može vrlo brzo profitirati na zdravstenom i financijskom planu.

Manifestacija Dani mobilnosti u Šibeniku, kojom se obilježava Europski tjedan kretanja, održava se u sklopu projekta INTERMODAL. Jedan od glavnih ciljeva projekta je podizanje svijesti građana o utjecaju prijevoza na kvalitetu života u lokalnoj zajednici, posebno na kvalitetu zraka koji udišemo i zdravlje svakog pojedinca. Smanjenim korištenjem automobila i kombinacijom različitih vrsta prijevoza (pješačenje, bicikl, brod, javni prijevoz) svatko od nas može doprinijeti ljepšem i zdravijem okruženju. Zato se ovogodišnji Europski tjedan kretanja u gotovo dvije tisuće europskih gradova održava pod sloganima „Do the right mix“ i „Clean air – it's your move“.

Aktivnosti na otvorenom nastavljaju se sutra, u subotu, 21. rujna, od 15 do 18 sati. Društvo sportske rekreacije „Sport za sve“ 08 forza Šibenik u park šumi Šubićevac organizira program za djecu i odrasle. Uz vježbe zagrijavanja, izdržljivosti i snage, posjetitelji će moći zaigrati zaboravljene ulične zabavne igre - laštrik, školicu i frenje za koje mnoga današnja djeca nisu ni čula. Pomoć pri organizaciji Dana mobilnosti pružili su Turistička zajednca Grada Šibenika i NP Krka.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta koji provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%).  Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranicama www.intermodality.eu, www.mobilityweek.eu i www.dotherightmix.eu.

  Objavljeno: 20.09.2013, 13:37h