Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

"Visianijev vremeplov" predstavljen u Visianijevu perivoju

"Visianijev vremeplov" predstavljen u Visianijevu perivoju

 

 

„Flora Dalmatica“ – knjiga od gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma, središnja je instalacija ovogodišnje Adventure. Izradili su je šibenski umjetnici i kreativci okupljeni oko udruge „Kolektiv 4B“. Kazano je to na današnjoj konferenciji za medije u povodu predstavljanja spomenutog „Visianijevog vremeplova“, najimpresivnije dekoracije na središnjoj etaži Parkića. Prisutne je, u ime organizacijskog tima Adventure, pozdravila Morana Periša dok je Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, i sam član užeg organizacijskog tima manifestacije,  podsjetio kako se Adventura, svojim sadržajima, programom i kvalitetom već profilirala u nacionalnim okvirima. Ove godine, dodao je, nosi atribut "zero waste" te je humanitarnog karaktera pa će prihod biti uplaćen za liječenje 6-godišnje Kiare Goršić.

"Pažnju posjetitelja ovogodišnje Adventure privlačiti će središnja dekoracija „Visianijev vremeplov“, postavljena na fontani u „srednjem đardinu“. Radi se o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180-e obljetnice izlaska njegovog životnog djela – zbirke „Flora Dalmatica“. Pohvaljujem eminentne ljude koji su sudjelovali u iniciranju i izradi ovog umjetničkog djela za kojega se nadam da će pronaći svoje mjesto u gradu te da će biti izloženo i nakon Adventure" - rekao je Karađole.

O tome kako je projekt započeo,  kako se rodila ideja o stvaranju zajedničkog djela koje će ove godine krasiti Perivoj Roberta Visianija za vrijeme Adventure te ozračju zajedništva 17 umjetnika i kreativaca na njegovoj izradi govorio je na konferenciji za medije Hrvoje Jelković, koordinator Udruge "Kolektiv 4B".

„Posebno smo ponosni na zajedništvo i atmosferu koja je obilježila izradu instalacije. Ona je plod zajedničkog rada  umjetnika, kreativaca, stručnjaka i zaljubljenika u ovaj grad. Knjigu su  izradili i oslikali Danijel Hrg, Branka Grubić,  Josip Bačelić , Zvonimir Vila i Slaven Blaće. Grafičko oblikovanje vremeplova i dizajn vizualnog identiteta obljetnice potpisuje mlada šibenska dizajnerica Lucija Grubić. Tekstovi su nastali u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Udrugom turističkih vodiča Mihovil, a u njihovoj izradi sudjelovale su i članice udruga Fotopoetika i Š.U.M. Fotografije starog Šibenika ustupio je časopis „Volim Šibenik“. Ovo je projekt zajedništva, kulturne suradnje i umrežavanja šibenskih kreativnih snaga, na ponos svome gradu. Ovo je smisao postojanja našeg Kolektiva. Zato od srca zahvaljujemo vodstvu „Adventure“,  Gradu Šibeniku i Turističkoj zajednici  što su nam ukazali povjerenje i dali priliku da se angažiramo na ovakvom projektu"- istaknuo je kordinator Udruge "Kolektiv 4B", šibenske mreže kulturne suradnje.

Voditelj umjetničkog tima Danijel Hrg, pak, pričao je o pojedinostima te razradi ideje oko izrade same instalacije.

"Središnji dio instalacije čini velika otvorena knjiga, s naslovom i uvodnim citatom iz „Flore Dalmatice“. Knjiga je dimenzija 2,80 m x 2 m, a zajedno sa tintarnicom i perom  cijela instalacija teži više od 300 kilograma. Za njezinu izradu utrošeno je gotovo 500 radnih sati naših umjetnika. Oko knjige, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim trenutcima iz Visianijevog života, te karakterističnim biljkama ovog podneblja koje su obilježile njegov život. Osobno mi se cijela ideja svidjela. Rad predstavlja predivnu, bajkovitu scenu za djecu, dok je u isto vrijeme informativna za odrasle" - rekao je Hrg napomenuvši kako mu je osobno bilo zanimljivo  stvarati unutar Kolektiva jer se stvorila  jedna lijepa energija, sinergija i komunikacija.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić zahvalio je šibenskim umjetnicima i kreativcima, autorima dekoracije "Visianijev vremeplov",  na još jednom uspješnom radu. I ovaj se put, istaknuo je, pokazalo kako je njihovo partnerstvo sa gradskom upravom Grada Šibenika dobitna kombinacija.

"Dojmljivo je, kroz ovu instalaciju, povezivanje Roberta Visianija, studenta medicine zaljubljenog u botaniku sa Gradom Šibenikom i prikazivanje  „Flore Dalmatice“ , njegovog  životnog djela koje je  vrijedan doprinos europskoj botanici. Ovo je jedan od načina da se naši sugrađani, ali i svi posjetitelji našeg grada upoznaju sa Visijanijem, nezaobilaznom osobom u prirodnoj znanosti 19. stoljeća u Europi koji je cijeli  život volio svoj  Šibenik. Na ovaj se način, kroz Adventuru,  podsjećamo na izuzetnu bogatiu povijest grada Šibenika,  ne samo graditeljsku i kulturnu, već se spominjemo velikih ljudi poput Roberta Visianija, Jurja Dalmatinca i Fausta Vrančića,  koji su nas učinili posebnima i prepoznatljivima" - zaključio je gradonačelnik Burić.

 

  Objavljeno: 07.12.2021, 11:36h