Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Započela manifestacija Mjesec hrvatske knjige

Započela manifestacija Mjesec hrvatske knjige

 

 

U šibenskom kazalištu jučer je svečano otvorena manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“  koja se ove godine odvija pod motom „Čitam 100 na sat“.

Svečanost otvaranja ove značajne manifestacije obogaćena je prigodnim programom u kojem su nastupile „Šibenske Šustine“ te klapa „Sebeniko“, a prigodno predavanje na temu „ Tisućljetni Šibenik“ održao je dr.sc. Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika.

Prigodne riječi uprili su ravnatelj gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Vilijam Lakić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, župan Goran Pauk te Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige.

Šibenik je za domaćina izabran iz najmanje tri razloga, a to su tri velike obljetnice koje se ove godine obilježavaju. Najstariji hrvatski samorodni grad ove godine obilježava 950 godina od prvog spomena, 150 godina od osnutka Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku i 400 godina od objavljivanja knjige izuma i projekata Machinae novae (Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića.

Gradonačelnik Željko Burić ovom prigodom je uputio zahvalu organizatorima manifestacije, koja je kulturna nadogradnja obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada.

Po završetku programa upriličen je posjet Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u kojoj su postavljene izložbe „Šibenik očima stranaca“ (karte, mape, litografije… iz fundusa Knjižnice) te „Šibenik očima Vladimira Kirina“ (trinaest originalnih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafička mapa Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkog dizajnera V. Kirina).

  Objavljeno: 16.10.2016, 23:46h