Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Zapošljavanje kroz novu energetiku

Zapošljavanje kroz novu energetiku

 

 

U organizaciji Udruge za razvoj Hrvatske, danas je  u Gradskoj knjižnici održana rasprava o zapošljavanju kroz novu energetiku.

Skup je otvorio gradonačelnik dr. Željko Burić podsjećajući kako je Grad Šibenik prepoznao važnost kako nove energetike, tako  i obrazovanja mladih ljudi i njihovog zapošljavanja: „Naš dislocirani preddiplomski Studij energetike omogućit će mladim ljudima da steknu potrebna znanja u zelenim energijama, a uključivanje u ovaj zajednički projekt očekujemo i od naših poduzetnika na zoni Podi.“, kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Udruge dr.sc. Nikola Čupin u raspravi je naglasio kako valja ispitati mogućnosti zapošljavanja koje nudi Nova energetika, novih 'zelenih' radnih mjesta, posebno s aspekta primjene solarne energije (SolarizacijA Dalmacije kroz gradnju 100.000 krovnih solarnih elektrana-toplana  snage 10kWel + 2,5 kWtopl).

Rasprava se održava u sklopu priprema za savjetovanje u Zagrebu (18.-19.11.2013.) pod istim naslovom. Dosad su održane rasprave u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu i Slavonskom Brodu. Nova energetika uključuje holistički pristup  područja: Energetske učinkovitosti i Zaštite okoliša, Obnovljivih izvora energije (OIE), Komunalne energetike, Elektro vozila i Naprednih mreža

Neposredna primjena energetske učinkovitosti štedi energiju i štiti okoliš, a zajedno s korištenjem OIE znatno doprinosi energetskoj neovisnosti zemlje.

Komunalna energetika, zagovara primjenu opće energetike u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem iskorištavanja svih lokalnih resursa za zapošljavanje na principu 'plave ekonomije'. Ona uključuje 'Ekološko grijanje i hlađenje' s razvojem centralnih toplinskih sustava, većim korištenjem apsorpcijskih rashladnih uređaja i toplinskih pumpi.

Razvoj elektro vozila i sustava za njihovu masovnu upotrebu  direktno doprinosi zaštiti okoliša u gradovima i gusto naseljenim mjestima, kao i pohrani električne energije, a napredne mreže integriraju sve lokalne distribuirane izvore, dajući niskonaponskoj mreži posve novu ulogu unutar EES.

  Objavljeno: 20.09.2013, 14:22h