Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Zaređen novi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić

Zaređen novi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić

 

 

 

U katedrali sv. Jakova danas je zaređen novi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić.

Na svečanoj euharistiji i obredu ređenja  koji su predvodili kardinal Josip Bozanić kao zareditelj uz suzareditelje:  Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa i msgr. Antu Ivasa, nazočio je kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico, brojni nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, brojni svećenici, redovnici i redovnice, te predstavnici Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj i  Pravoslavne crkve.

Homiliju je predvodio kardinal Josip Bozanić koji je  izdvojio hrabrost, odvažnost i jasnoću kad je u pitanju zaštita evanđeoskih interesa, a kao izvrstan primjer duhovnosti i snage istaknuo je ulogu blaženog Alojzija Stepinca.

U svojoj nastupnoj riječi novi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić među ostalim je kazao :“Operi srce, ruke neka su zemljane, i sjedi za stol kameni, bez zlata i ruha. Dođi da se prepoznamo u lomljenju kruha.“ Istaknuo je i  oduševljenje načinom na koji su ga primili i vjernici i svećenici u Šibeniku.  Poručio je  da će nastojati svim vjernicima širiti radost evanđelja i zauzimati se za temeljne kršćanske vrijednosti.

 Njegovo  geslo je : "Sve i u svemu Krist" .Mons. Rogić je 49. biskup u povijesti Šibenske biskupije utemeljene 1298. i u ovome trenutku je najmlađi hrvatski biskup.

Na današnjoj svečanoj euharistiji kada se slavi i blagdan sv. Jakova, komu je šibenska katedrala posvećena, nazočili su i tehnički ministar Vlade RH Zlatko Hasanbegović, Josipa Rimac, zastupnica u Hrvatskom saboru, gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenicima Danijelom Miletom i Nikicom Penđerom, Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika, zamjenik župana Tomislav Vrdoljak, te gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina.

Brojni vjernici i hodočasnici  su sv. misu pratili i na Trgu Republike Hrvatske putem video zida.

 

  Objavljeno: 25.07.2016, 13:18h