Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Završena arheološka istraživanja na tvrđavi sv. Ivana

Završena arheološka istraživanja na tvrđavi sv. Ivana

 

 

Završena su arheološka istraživanja prostora tvrđave sv. Ivana u sklopu projekta „Revitalizacija tvrđave sv. Ivana“. Rezultate ekstenzivnih radova, vrijedne 368.900,00 kuna, prezentirali su danas predstavnici izvođača radova tvrtke Geoarheo d.o.o iz Zagreba te Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

 

Tim povodom tvrđavu sv. Ivana obišao je gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima.

 

„Moram pohvaliti sjajnu suradnju koju imamo s konzervatorima, ne samo na ovom projektu već i na projektu Poljane. Zadovoljan sam što je projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivan krenuo na vrijeme i što su arheolozi imali dovoljno vremena posvetiti se svom radu. Treći biser iz niske fortifikacijskog sustava grada Šibenika krenuo je u svoju revitalizaciju, a sada nam slijedi natječajna procedura.“, kazao je prilikom obilaska tvrđave gradonačelnik Željko Burić.

 

Konzervator Ivo Glavaš istaknuo je kako je ovo prvi put da se u Hrvatskoj detaljno istražuje bastionski sustav iz 17. stoljeća.

 

„Riječ je o jedinstvenim istražnim radovima, a iako rezultati nisu spektakularni, svakako će nam poslužiti kao školski primjer za druga istraživanja.“, kazao je Ivo Glavaš dok je predstavnica tvrtke Geoarheo Helena Nodilo dodala kako su istraživanja potvrdila ono što se već znalo iz povijesnih izvora.

 

„Ova će istraživanja u budućnosti pomoći arheolozima u shvaćanju kako su se kašteli gradili.“, naglasila je Helena Nodilo.

 

Kroz izvedbeni projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana sada će se odlučiti na koji način prezentirati konstruktivne elemente koji su otkopani arheološkim istraživanjem, a u izvornom bastionskom sustavu nisu bili vidljivi.

 

Ukupna financijska vrijednost projekta Revitalizacija tvrđave sv. Ivana  je 50.014.742,95 kn. Europska unija projekt sufinancira sa 41.486.646,05 kn iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok ostatak sredstava osigurava Grad Šibenik.

 

Treba svakako naglasiti kako se radi o najvećem iznosu ikad dodijeljenom Gradu Šibeniku. 

  Objavljeno: 17.02.2017, 14:29h