Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Život je čudo

Život je čudo

 

 

„Život je čudo“ je satirična monodrama nastala prema tekstu Ivice Ivaniševića, a koja u tematskom smislu pripada spektru priča dalmatinskog i primorskog kraja: glavni lik - prostodušni i vremešni Splićanin Fabijan, klesar - saldira svoj život. Njegova sasvim osobna inventura može se čitati i kao neka vrsta kataloga svih zamislivih nevolja i zala što se mogu sručiti na čovjeka.

Izmiren sa sudbinom i svijetom, Fabijan pripovijeda o odrastanju u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, životu tijekom fašističke okupacije, internaciji u El Shatt, danima socijalističke izgradnje, tranzicijske razgradnje... No, velike i dramatične smjene društvenih poredaka samo su kulise pred kojima se odvija njegova privatna drama, zbrajaju svi emocionalni gubici, sva trpljenja i muke. Njegov životopis slijedi obrazac zdravstvenoga kartona – sva važna razdoblja i epizode osebujne biografije rekonstruiraju se uz pomoć bolesti od kojih je u određenom trenutku patio. A naš je Fabjan u tome pogledu neupitni udarnik: pravi Stahanov u svijetu pacijenata. Lakše je nabrojati zdravstvene tegobe koje su ga nekim čudom mimoišle, negoli pošasti kojima nije uspio uteći. Te nevolje nisu, međutim, odredile samo njegov životni put, nego i svjetonazor, duboko uvjerenje da je svo to trapljenje ipak imalo smisla i da ga je vrijedilo podnijeti...

Tekst je ambijentiran u dalmatinske predjele te, iako presudno određuju život glavnoga junaka, otvara prostor za univerzalna pitanja o sudbini, slobodnoj volji, uzrocima sreće i nesreće.

Lik Fabijana maestralno je portretirao prvak drame HNK u Zagrebu, Siniša Popović, dok režiju potpisuje Radovan Marčić.

Tekst „život je čudo“ izvorno je pisan po narudžbi Ivice Vidovića s namjerom da priča zrcali ponešto od njegovog iskustva i osobnosti.

Predstavu „Život je čudo“ Teatar Rugantino posvećuje svom utemeljitelju, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge, Ivici Vidoviću.

O PRODUKCIJI:

REžIJA: Gordana Gadžić
GLUMI: Siniša Popović
GLAZBA: Darko Rundek
KOSTIMOGRAFIJA: Elvira Ulip
SCENOGRAFIJA: Miljenko Sekulić
TRAJANJE: 1h i 15min
TERMIN PREDPREMIJERE: 19. studenog 2014., Šibenik (HNK Šibenik)
TERMIN PREMIJERE: 30. studenog 2014., Zagreb (scena Vidra)
MEDIJSKI POKROVITELJ PREDSTAVE: Slobodna Dalmacija

Kad te nitko neće, uzet će te Lavčevića poduzeće.
(citat iz predstave i poznata dalmatinska uzrečica) 

  Objavljeno: 11.11.2014, 12:17h