Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Znanjem u Europu – što je to EU projekt?

Znanjem u Europu – što je to EU projekt?

 

 

Uoči Dana Europe, Grad Šibenik će u utorak, 7.5.2013. godine u 11 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića organizirati prezentaciju projekataza EU Grada Šibenika i edukaciju o EU projektima. Prezentacija je namijenjena mladima, šibenskim maturantima, udrugama mladih i studentima šibenskog Veleučilišta.

Uvodnu riječ će održati šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović. Projekte koje je Grad Šibenik aplicirao prema europskim fondovima predstavit će pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Bujas Rupić, dok će Krešimir Kovač iz Upravnog odjela za gospodarstvo održati prezentaciju o tome što je zapravo EU projekt , gdje i kako ga naučiti izraditi te kako ga napisati i plasirati.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe". Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetioce su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, tako da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

  Objavljeno: 03.05.2013, 13:09h