Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Vijesti

Proslava 115. obljetnice električne javne rasvjete u Šibeniku

U subotu 28. kolovoza 2010. navršava se 115 godina otkako je Šibenik dobio višefazni izmjenični sustav i time postao prvi grad u svijetu koji se mogao podičiti električnom javnom rasvjetom uz  primjenu izmjenične struje u praksi na temeljima znastvenih izuma Nikole Tesle,  uz izgradnju prvog cjelovitog sustava proizvodnje , prijenosa i distribucije električne energije na daljinu.   U želji da se označi i obilježi ovaj  povijesni trenutak ne samo za Šibenik i Šibenčane već i za Hrvatsku, u subotu 28.8 na Trgu Republike Hrvatske (ispred katedrale sv. Jakova) s početkom u 20h Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika organizirale su prigodno događanje.

  27.08.2010. 13:59h


4. Vocal masterclass u Šibeniku

Da je Šibenik postao prava umjetnička edukativna meka potvrđuje i četvrti po  redu pjevački seminar koji se održava u našem gradu. U organizaciji Šibenskog kazališta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz tehničku potporu Glazbene škole Ivana Lukačića, ugledna slovačka pedagoginja Eva Blahova radi na umjetničkom usavršavanju opernih pjevača koji su iz cijelog svijeta došli u Šibenik. Sudionici ovogodišnjeg seminara, koji smo posvetili  Šibenčanki, opernoj pjevačici Majdi Radić, dolaze iz Japana, Finske, Slovačke, Poljske, Belgije, Švicarske i Hrvatske. Svi oni nastupit će na završnom koncertu koji će biti održan u šibenskom kazalištu, u nedjelju 29. kolovoza s početkom u 21 sat uz glasovirsku pratnju Lane Bradić.

  27.08.2010. 13:25h


Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u Šibeniku

Zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Franko Vidović sa suradnicima sastao se danas s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinkom Mladineom kako bi porazgovarali o temama i projektima od interesa kako za Grad tako i za Fond.  G. Mladineo je uvodno kazao kako je Fond odobrio cca 41 milijun kuna za ukupno 10  projekata na području Grada Šibenika, te kako ti pokazatelji ukazuju da Fond dobro prati Šibenik i njegove projekte. Kao jedna od tema sastanka posebno je raspravljena tema zbrinjavanja opasnog otpada na području TEF-a. Direktor TEF d.d Krešimir Šakić je podsjetio kako se ovaj posao financira zajmom Fonda od cca 19 milijuna kuna,

  27.08.2010. 12:11h


Ministarstvo mora preuzima brigu o daljnoj zaštiti VELOG JOŽE

Iz kabineta ministra kulture, kao i dostavljenim priopćenjem za javnost Ministarstva mora, prometa i infrasturkture, gradonačelnik je izvješten kako je nakon današnjeg razgovora ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete i ministra kulture Bože Biškupića odlučeno da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preuzme brigu o daljnjoj zaštiti brodske dizalice „Veli Jože“.  „S obzirom da nedostaje dio opreme dizalice, jedna od mogućnosti je da se njeni karakteristični dijelovi izlože u nekom od muzeja, najvjerojatnije u Pomorskom muzeju u Splitu.  O daljnjim mjerama obavit će se razgovori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i stručnjaka muzeja te će se nakon toga donijeti konačna odluka o načinu zaštite „Velog Jože“.

  25.08.2010. 14:42h


Gradonačelnikov apel za spas VELOG JOŽE

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović uputio je pismo-apel ministrima Kalmeti i Biškupiću za očuvanje plovnog objekta-brodske dizalice Veli Jože. „Dopustite mi da ovim putem u ime Grada Šibenika i njegovih građana, kao i u svoje osobno, uputim zamolbu vama, kao čelnim ljudima resornih ministarstava, da svojim autoritetom spasite jedan od najznačajnijih dijelova hrvatske pomorske baštine, plovni objekt-brodsku dizalicu VELI JOŽE.“ , stoji u pismu gradonačelnika. Nadalje, gradonačelnik ističe kako su ovih dana brojni građani i udruge, posebice one orijentirane moru i pomorstvu, ukazali na povijesnu ulogu Velog Jože u spašavanju, odsukavanju, gradnji mostova i obala, zbog čega nije zaslužio da završi kao staro željezo.

  25.08.2010. 14:20h


Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog Sunčanog Hvara

Danas je održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika na kojoj je raspravljano po predloženom Dnevnom redu, uz nadopunu s jednom točkom a to je Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Most – Šibenik, te uz povlačenje točaka od strane predlagatelja i to: Prijedloga odluke o prihvaćanju prijedloga Statuta Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Šibenika za 2009. godinu. Najduže se raspravljalo o ponudi Sunčanog Hvara - Obonjan Rivijera u vezi s realizacijom projekta, a koja je datirana na 24. svibnja 2010.godine.   U ime Gradonačelnika Grada Šibenika njegov zamjenik Petar Baranović kazao je kako se o ovoj temi mnogo pisalo i govorilo i vodilo polemika, te kako je stav Gradonačelnika da je čitav slučaj projekta Obonjan Rivijera od samog početka bio loše servisiran od strane službi prethodnog Poglavarstva.

  24.08.2010. 15:57h


Primanje za europske prvake Darija Šarića i Martina Junakovića

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović nazočio je primanju u hotelu „Olimpia“ , a koje je organizirao OKK „Dražen Petrović“ za članove hrvatske kadetske reprezentacije Darija Šarića i Martina Junakovića u povodu osvajanja naslova europskih prvaka. Čestitajući prvacima gradonačelnik je naglasio da je kao dugogodišnji sportski liječnik posebno senzibiliziran prema sportu i sportašima, te kao gradonačelnik, usprkos lošim financijskim vremenima, založio da se to na sportskoj djelatnost ne osjeti, pa se u Proračunu Grada Šibenika sredstva za sport nisu smanjivala. Poželio je mladim košarkašima puno sportskog uspjeha i uspješan nastavak karijere, sa željom da postanu i olimpijski prvaci.

  20.08.2010. 14:45h


Večeras započinju 13. Večeri dalmatinske šansone

Na Trgu Republike Hrvatske, festivalskoj ljetnoj pozornici, večeras će se održati prva večer festivala dalmatinske šansone pod nazivom „Bella Italia – Lijepa Hrvatska“ s podnaslovom „Prepjevi vs. originali“. Prema riječima direktora „Šansone“ Branka Viljca ovaj će festival biti kvalitetniji od svih dosadašnjih:“ Prva je večer posvećena talijanskoj kanconi na kojoj će se pjevati talijanski originali kao i hrvatski prepjevi. To je zapravo retrospektiva najboljih talijanskih kancona, uglavnom pobjedničkih skladbi sa Sanrema. Također će se izvoditi i skladbe sa „Šansone“ i Splitskog festivala“ i vjerujem da će to biti večer iznimnog ugođaja.“ Orkestrom kao i lani dirigira maestro Damir Marušić.

  20.08.2010. 09:06h


Gradonačelnik boravio u Trogiru

Na poziv gradonačelnika Trogira Damira Rilje, gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, boravili su u Trogiru gdje su se sastali radi koordinacije daljnjih aktivnosti u vezi sa zajedničkim problemima kao što su luke, pomorska dobra, decentralizacija države, potrebe veće uloge lokalne samouprave, te veće ingerencije gradova i općina sa raspolaganjem resursa.

  18.08.2010. 09:54h


""Đir po gradu"" s klapom Canzona i Ninom Nimcem

U sklopu glazbenih događanja uz nastupe šibenskih klapa i glazbenih grupa pod nazivom „Đir po gradu“, 18. kolovoza  od 21 sat nastupaju Klapa Canzona  i Nino Nimac.
Klapa Canzona će điravati od Kazališta, preko Kalelarge do Trga Republike Hrvatske.
Ispred Vijećnice nastupat će glazbenik Nino Nimac.

  17.08.2010. 10:34h