Grad Šibenik ostvario sredstva za uređenje staze na Šubićevcu

03.12.2019

 Grad Šibenik ostvario sredstva za uređenje staze na Šubićevcu

Grad Šibenik je uspješno prošao ocjenjivanje projektnog prijedloga „Uređenje poučne staze u okviru značajnog krajobraza Gvozdenovo – Kamenar“, te je potpisan ugovor o financiranju.


 Projektom će se urediti postojeća staza dužine oko 630 metara, koja će se nakon postavljanja edukacijskih tabli i multifunkcionalnih klupa za odmor sa edukativnim pločama pretvoriti u poučnu stazu duž koje će građani biti informirani o mediteranskim šumama, kao i o važnosti očuvanja šuma i zaštite okoliša.


 Nakon uređenja staza će biti namijenjena šetačima i trkačima te će se znatno unaprijediti njezina funkcionalnost i osigurati maksimalna sigurnost korištenja.


 Duž staze će se postaviti 4 multifunkcijske klupe za odmor koje će na sebi imati edukativne okretne panele s ilustracijama i tekstom o važnosti očuvanja šuma i zaštite okoliša. Također, postavit će se i 4 drvene edukacijske ploče s informacijama o mediteranskim šumama.


Provedbom ovoga projekta će se unaprijediti jedno od najznačajnijih javnih prostora grada Šibenika i mjesto na kojemu slobodno vrijeme koriste brojni građani, različitih generacija i interesa.


Obzirom na već postojeću infrastrukturu koja se nalazi u okviru značajnog krajobraza Gvozenovo-Kamenar (dječje igralište, park za vježbanje na otvorenom, boćalište, šetnica) ulaganje planirano ovim projektom će dodatno proširiti ponudu sadržaja koju građani mogu svakodnevno  koristiti.


Ukupna vrijednost projekta je 572.840,00 HRK, a u iznosu od 100 % je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u okviru tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ i podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“.